ВАГА
ЗДРАВЈЕ

Кај луѓето родени во знакот на Вага, емоциите се пренагласени, па затоа доколку се појави проблем со здравјето им треба многу внимание. Осетливи места во организмот му се вените, бубрезите, кожата, кичмата, мочниот меур, жолчката. Најчести болести од кои можат да боледуваат, зависно од поставеноста во наталната карта се: лумбаго, камен во бубрегот, симсонова болест, нефритис, брајтова болест, нечиста крв, болести на уринарниот тракт. Поретко како болести се јавуваат, болести на црниот дроп, афекции на очите и главата, воспаленија, болести на нозете, полови болести. Многу често овие луѓе чувствуваат слабост од песимизмот. Вниманието и складниот одност со околината е многу важен лек за Вагите. Губењето на рамнотежа и пореметувањето на емоциите можат да бидат погубни по здравјето на овие луѓе. Треба да се занимаваат со шетање, но извонреден лек е музиката, разонодата и излетите. Треба да јадат дивеч, бело месо, телешко месо, коприви и сл.

ИСХРАНА

Роденит во занко на рамнотежата и хармонијата има мошне интензивен однос во сексот ппод услов атмосверата во која живее да биде ведра а амбиентот угоден. Неговата ерогена зона се наоѓа во мозокот. За од него да го извадете најдоброто никако не смее д почуствува присила. Правилнииот извор на храна неопходен е за да го оджри адреналинот во крвта. Основно правило е да не се претерува со шеќерите и претераните јаглено хидрати, а наместо нив да се изберат интегрални житарици, зеленчук, овошје и варено месо без сос. Ттелесната градба на мажот роден во знакот на Ваага е сува и студена, па према кинеската медицина се доведува во рамнотежа со помош  на млаки и пикантни храни. Помеѓу оваа последната се вбројува: мушкатов орев, праз, пиперки, грејп, хрен, розмарин, сенф, соја и џумбур. Во млаки намирници спаѓаат: јагнешкото и пилешкото месо, пршутата, бубрезите, виното и праските. Према источњачката медицина одржувањетро на рамнотежата за мажите родени во знакот на Вага се користи железо кое го зајкнува половиот систем а витаминот А го ублажува стресот.