СТРЕЛЕЦ
ЗДРАВЈЕ

Како исклучително активен зодијачки занак, кај Стрелецот може да се јави преосетливост од грижи, но и од работа. Чувствителни органи му се артериите, жолчката, колковите, кичмата, мускулите на срцето, иако се претежно здрави личности сепак најжести болести кои можат да се јават се: ишијас, реума, воспаление, висока температура, аргиризам, а нешто поретко страдаат од лумбаго, гихт, болести на крвта, вратот, жлездите, белите дробови, трески, несреќни случаи во спортот. Карактеристично за Стрелецот е што го слуша лекарот и понекогаш болест се јавува за ради погрешна дијагноза. Потребен му е духовен одмор и добра хигиена. За чистотата на крвта добар е спортот, вжби на чист воздух и да го жува својот мир во лошата околина. Што се однесува до храната се препорачува повеќе квалитетна отколку квантитетна храна со доста зеленило. Подобро е ако конзумира помалку таблети, а повеќе чаеви и сл. Како пациент бара разумно образложение за болеста и лекарот треба со поверение да му го даде.

ИСХРАНА

Родените под заштита на Јупитер се непоправливи оптимисти и незнаат да се одрекнат од уживањата кои им ги овозможува овоземскиот живот. Се додека е млад и полн со енергија нема д аима никакви проблеми. Ме”утоа поради маса на превземени обврски покасно можеби ќе одтави помалку време за секс. За да се врати на прав пат потребни му се хранливи стимуланси.
Према кинеската медицина неговата градба е топла и прекумерна . значи потребна му е малка храна со горчлив и пикантен вкус. Од млака храна се препорачува: оцет, кафе, вино, тиквички, јагила, цимет, костени, черешни, кокос, ракови, малинки, јагнешко месо, ореви мушкатни ореви, пилешко, праски, пршута, розмарин и шеќер од шеќерна трска. Од горки се препорачуваат репата и целерот. Покрај ова им се препорачува витаминио Б посебно Б6 бидејќи ги штити од стрес и им го зајакнува имунолошкиот систем. Го има во јајцата, интегралните житарици, зелката и пивскиот квасец.