ПОЧЕТНА

БИК
ЗДРАВЈЕ

Кај Биковите болестите најчесто доаѓаат од премногу јадење, пиење и уживање. Чувствителни места му се вратот, долната вилица, дишникот, ларинксот, тироидната жлезда, непцето, ушите, гласните жици, крвните зрнца. Овие личности најчесто заболуваат од ангина дифтерија, болести на зглобовите, тумори, дијабетис, болки во грбот, јајниците, жлездите, болести на срцето, катар, реума, афти, болести на вените. Поретко може да им биде нападната и слезината, или да болуваат од хемороиди, фистули или венерични болести. Ако е ранет Бикот силно реагира. Може да јаде многу месо и тоа да го залева со вино. А потоа ни цигара ни кафе неможат да му наштетат. На овие личности секојднавно му е неопходна вежба и движење на телото и тоа не во вид на прошетка туку како интензивен тренинг. Исто така му помагаат масажите, треба да пие чаеви, минерална вода и повремена диета добро би дошла.

ИСХРАНА

Као и сите припадници на земјените знаци Бикот  посебно сака слатки работи. Према кинеската медицина спаѓа во тип со градба дефиниран како влажен, со склоност на дебелење и задржување на течноста, па затоа често се жали од чуство на тромост и замор.
Мажот роден во знакот на Бик со задоволство води љубов прдпладне, посебно лето, после добар оброк. Ако претерува  со уживањето во храната, можете успешно да ја регулирате неговата исхрана така што ќе го направите помалку мрзлив, а помалку динамичен. Одберете пикантни јадења као што се џумбурот, феферони, кромид и лук кои ќе ги стимулираат неговите полови хормони. Навечер избегнувајте тестенини кои го успиваат и премногу го оптеретуваат. Послужете го со риба, морска храна или јајце. Во исхраната на мажот роден во Бик несмее да му недостасува бакар, кој накмногу го има во џигерот и билките, додека од витамините се препорачува витаминот А кој е најуспешен во избегнувањето на стресот, најголемиот непријател на половиот нагон.
Кинеската медицина сугерира искористување на огнот од пикантните намирници како би се постигнала рамнотежа на вкусот. Така вашиот сакан полесно ќе ги согорува маснотиите, ќе се ослободува од вишокот на течност и ќе стане поактивнен во секоја смисла.