ДЕВИЦА
ЗДРАВЈЕ

Животот на Девицата и е исткаен од ситници и тиа најчесто донесуваат болести. Премногу работа, грижи и самата љубов која оди низ цревата можат да придонесат да се јави некаво заболување. Осетливи места кај луѓето родени во овој знак се абдоменот, стомакот, внатрешните органи од долниот дел, сипатикусот, панкреасот, плексус соларис, црниот дроп, нервните влакна, капиларите. Најчесто заболуваат од дизентерија, колика, катар, слепо црево, дијареа, туберкулоза, колера, болести на уринарниот тракт. Поретко кај нив се јавува тумор, жолтица, глисти, рак на мочниот меур. Овие луѓе лесно можат да се заразат во болница. Потребна им е голема хигиена, топол воздух, треба да престојуваат во проветрени простории и почесто покрај море. Треба да внимаваат на исхраната. Им требаат повеќе витамин Б, калциум, натриум. За нив е опасно да конзумираат премногу медикаменти, дроги и алкохол. Потребно е да го навикнат стомакот на диета, риба, од време на време месо, млеко, овошје, ореви. Најкорисно е за Девиците да ги анализираат туѓите сугестии и своите комплекси. Како пациент, Девицата е разжалостено Дете и со нејзе треба многу трпение.

 

ИСХРАНА

Како припадник на земјен знак поседува јако чуство на мерка. За вашиот партнер роден во знакот на Девица интервенција во облик на диета може да биде доста ефикасна. Према кинеската медицина неговата градба се рачуна како недостаток т.е.с. сиромшна со енергија. Затоа неговата исхрана мора да биде бодата со намирници кои ќе го зајакнуваат, загрејуваат.  Потребни му се јадења со сладок вкус како што е компирот. Кинезите мислат дека варениот компир ја подобрува ерекцијата посебно ако е варен во вино. Исто така на мажот во Девица можат да му користат тиквичките пиперките, фефероните, сојата, џумбурот, лукот, кромидот, босилокот и циметот. Према источњачката медицина на личностите од овој тип потребен му е витаминот Ц  кој успешно го отстранува љубовниот умор, исто така и витаминот Е може да му биде од голема корист кој позитивно делува на производството на хормони а го има во кикирите, оревите и сончогледот.