РАК

            Ракот не е од личностите кои ќе го направи првиот чекор кон личноста која ги привлекува. Премногу е внимателен и чувствителен да би ризикувал да биде одбиен. Меѓутоа, тој ќе се потруди да го сврти вниманието кон себе, водејќи сметка да остави добар впечаток. Кога жртвата е намамена, Ракот ќе даде се од себе. Ќе биде внимателен и полн со фантазија, со еден збор ништо нема де пропушти да стори се за жртвата да “падне на теме”. Ако неговиот пристап сепак доживее неуспех, Ракот е поразен, но не и обесхрабрен. Тој со голема трпеливост ќе  чека нова прилика. Всушност тој е толку препреден, што кај другиот умее да предизвика желба за пдоцна да го вовлече во мелодрама, а овој нема ни да знае како да ја одбие главната улога.
Бидејќи се многу повлечени и несигурни кога нивните емоции се во прашање, ќе ви треба малку повеќе време за да сфатите дека се интересира за вас. Во прво време жената Рак ќе биде на пристојна оддалеченост, но секогаш покрај човекот кој ја интересира и тоа првенствено во улога на верен пријател. Ако нешто и значите ќе ви го посвети многу внимание, од убави зборови до вкусни колачи. Мажот Рак ќе се однесува како игла на компасот кој се наоѓа точно над далновод. Малку ќе се осмели, па низ шега ќе изјави љубов, па потоа брзо ќе се повлече, за пота повторно да се обиде и така натаму... Многу е внимателен при изборот на партнерот. Кога ќе се одлучи мажот Рак освојува многу суптилно, но директно и многу упорно.