<
СКОРПИЈА
ЗДРАВЈЕ

За Скорпијата опасни се течностите, изложувањето на невреме, но и претераното и усиленото драматизирање. Најосетливи места за Скорпијата  се: сикретивниот систем, половите органи, мускулите, бешиката, мочниот меур. Овие луѓе можат да бидат нападнати најчесто од хемороиди, хернија, фистули, скрофули, венрични инфекции, тумор, сексуална неурастенија, трески, маларија, чиреви, зарази на крвта и слично. Поретко се случува Скорпијата да боледува од критични температура, анемија, коњуктивитис, нимфоманија, неплодност, болести на главата и мозокот, рани од несреќни случаи. Можат да јадат се но почесто црн дроп, а многу поретко масти. Млекото, путерот, јаболката, салатата, дивечот и рибата треба да го конзумираат многу често. Било каква дрога е многу опасна, а во крајна нужда можат да се користат медикаменти. Се препорачува што поедноставана исхрана и повеќе прошетки. Како пациент е добар, затоа што знае да трпи, но истовремено и лош, затоа што во тешка ситуација може да се самоубие. Треба што пожесто да се смирува.

 

ИСХРАНА

Под заштита на Марс и Плутон тој е единствениот маж на кого не му се потребни никакви еротски стимуланси. Меѓутоа енергијата на неговите хормони знае да биде и пренагласена и негативно да делува на квалитетот на она што го нуди во креветот -ги прави пребрзи. Поради ттоа неговите партнерки остануваа незадоволни. Према кинеската астро медицина Скорпиите се влажни и топли што значи можат да си играат со вкусовите но секско давајќи му предност на свежата, ладната и горката храна а да го ограничат користењето на топли и пикантни јадења кои не му годат. За горки јадења кинезите ги сметаа оцетот, кафето, свинскиот џигер, хмељот, мандарините, грејпот, хренот, целерот и виното. Свежи јадења се: пченицата, краставиците, јаготките, печурките, мангото, јаболката, црните патлиџани, мушмулите и хренот. Јагленохидратите за вечера добро ги опуштаат Скорпиите и ги подготвуваат за водење на љубов. Покрај тоа му помага и лецитинот кој може да се купи во аптеките како додаток на храната, а го има и во растителните нерафинирани масла, семките, јајцата и чоколадото.